Des de l'inici de les seves emissions, Ràdio Barcelona es va implicar en nombroses causes de caràcter benèfic. Josep Torres, "Toresky" i el seu inoblidable Miliu, des del 1927, va participar en campanyes d'ajuda per a nens malalts i famílies necessitades. Durant deu anys va arribar a recaptar més de dos milions de pessetes així com més de 200.000 mantes, milers de joguines i altres donatius en espècies. Enric Casademont, a la dècada dels 50, va crear un nou personatge infantil, Pau Pi, amb el que va recuperar per Ràdio Barcelona l'orientació benèfica iniciada amb Miliu. L'èxit del programa va fer que, en una sola emissió es poguessin recollir més de 35.000 pessetes o que s'arribés a més d'un milió al llarg de l'any 1957. El Pau Pi es va mantenir en antena fins el 1968 gràcies al ventríloc Miguel Ángel Cos Boada, però el bou-guardiola que estava instal·lat al vestíbul de la ràdio i que representava les emissions benèfiques, encara continua avui dia recollint la solidaritat dels radiooients.

Miliu i Toreski
Campanya benèfica anys 20
Bou d'en Pau Pi

 

 

 

 

 

El gran repte de la ràdio benèfica es va presentar al setembre de 1962 amb les riades que van afectar a les comarques del Vallès. Joaquín Soler Serrano va fer un programa especial des de Ràdio Barcelona i va establir el primer pont de comunicació entre les zones afectades. La subscripció prodamnificats es va obrir el divendres 28 de setembre i el diumenge dia 30 ja s'havien superat els 30 milions de pessetes. Davant de les portes de la ràdio es va formar una cua amb més de 10.000 persones per entregar els seus donatius. El programa es va radiar des de Barcelona per tota Espanya a través de les 43 emissores de la Cadena SER. El 1967, Ràdio Barcelona es va sumar a la campanya de Reis que uns anys abans havia iniciat el Casino de l'Aliança del Poble Nou. Aquesta campanya consistia en recollir joguines donades pels oients i distribuir-les entre els nens de famílies necessitades o nens malalts que es trobessin en hospitals o asils. La incorporació de la Ràdio, va ajudar a la ràpida popularització de la iniciativa a tot Barcelona.


 

 

Nit de Reis 2004

 

 

 

 

 

Ja des de les seves primeres emissions, la campanya "Cap nen sense joguina" va comptar amb la implicació de tots els professionals i les estrelles de la ràdio. Salvador Escamilla i Constantino Romero es van posar al capdavant de les emissions els primers anys. Posteriorment han estat molts altres noms de la ràdio que han recolzat aquesta iniciativa com Jordi González, Xavier Sardà, Ricky Romero, Pere Bernal i la participació de Josep Cuní, la "troupe" del Terrat o els "Especialistas Secundarios".

 

 

 

 

 

Soler Serrano al Vallès (Sep 62)
Cap nen Sense Joguina anys 60
Pasqual Maragall amb Ricky i Bernal

 

 

El moment àlgid de la campanya és la subhasta de la mateixa nit de Reis. Els darrers anys Rosa Badia, ha estat al capdavant d'una emissió especial de Ràdio Barcelona. Es posen a subhasta radiofònica objectes particulars donats per famosos que col·laboren de manera desinteressada amb el programa amb l'objectiu de recaptar diners que complementin les joguines recollides. Escriptors com Terenci Moix, Isabel Allende o Manuel Vázquez Montalbán, personatges del món del cinema com Pedro Almodóvar, Jeremy Irons, Ricardo Darín o Woody Allen, esportistes com Carles Corretja, Pau Gasol o Ronaldinho, artistes com Antoni Tàpies o Javier Mariscal o del món de la política com Felipe González o José Luis Rodríguez Zapatero, han aportat objectes personals que posteriorment s'han subhastat entre els oients en una emissió que dura fins a altes hores de la matinada. Entre els objectes que van aconseguir una major recaptació trobem un quatre pintat per Joaquín Sabina o la rèplica en làtex que a "Las noticias del Guiñol" van fer del president José Mª Aznar.

 

 

 

 

 

 

Cap Nen Sense Joguina anys 60
Anys 90 (Locutors Ràdio Barcelona)

 

Can Nen... amb Andrés Caparrós

 

 

"Cap nen sense joguina" s'ha convertit en una tradició més de la nit de Reis a Barcelona i són diverses les generacions de famílies que, any rere any, s'acosten al número 6 del carrer Casp per fer el seu donatiu.

 

 

 

 

 

 

 

Xavier Sardà i Andreu Buenafuente

 

 

 

 

La campanya culmina amb la cavalcada del mateix dia de Reis, coordinada per l'Ajuntament de Barcelona i El Corte Inglés, quan es reparteixen les joguines aconseguides entre més de 6000 nens d'una seixantena d'entitats. Una cavalcada que en molts casos ha comptat amb reis que tenien una semblança a actors i presentadors com Pepe Rubianes, Josep "Pitu" Abril, Ferran Martínez, "Fernandisco" o Andreu Buenafuente.